2013. május 28., kedd

LED Display 1.

Különböző fejlesztési projectekhez jó ha van a háznál egy egyszerűen valamilyen soros interface-en (I2C, SPI) keresztül meghajtható néhány digites hétszegmenses LED kijelző.
Ilyen alapvetően könnyen építhető pl. a Maxim Integrated MAX7219/MAX7221-ből.
Ez remek is lenne, két dolgot leszámítva:
  • Ha fejlesztéshez akarjuk használni akkor nem minden esetben megfelelő az SPI interface, inkább olyasmi kellene aminél az adott feladathoz határozható meg az interface
  • Az ár. A fenti tokok darabára kb. 1500Ft-nál kezdődik ami elég borsos ahhoz képest, hogy mikrocontrollert kb. 200Ft-tól kapunk a projectjeinkhez.
Ha már mikrokontroller. Mi lenne, ha fognénk egy alap uC-t mögé tennénk valami teljesítménymeghajtót (tipikusan egy uC GPIO nem képes meghajtani a LED kijelző közös anód/katód lábait ami nyugodtan lehet 100mA fölött is), és írnánk valami programot ami szimulálja mondjuk egy MAX7219 működését.
Ez nekem már magában is jól hangzik. Behelyettesítve azokkal a dolgokkal amikkel mostanában dolgozom fogok egy MSP430G2202-t meg egy ULN2803-at és 300Ft-ból megvan a LED meghajtóm.
De mi van, ha itt nem állunk meg?
Fogjunk uC-ből egy kicsit nagyobb tudásút, mondjuk egy MSP430G2553-at, és kezdjük el felvértezni interface-ekkel:
  • Először is legyen valami amin keresztül tudunk üzemmódokat váltani. Pl. fogjunk meg 8 db mikrokapcsolót, kössük rá a LED kijelzők katódjaira és egyetlen bemenet felhasználásával kaptunk 8 gombot aminek elégnek kell lennie, hogy beállítsuk az üzemmódokat
  • Legyen egy SPI interface, elvégre ebből indultunk ki
  • Legyen egy I2C és legyen egy UART (mondjuk RS232, csak szintillesztés nélkül)
Már van is egy univerzális kijelzőnk, de mi van, ha még tovább lépünk?
Van egy AD konverterünk ami tud 10bitet. Mit tudunk ebből kihozni? Egyszerre bármelyik kettőt a következőkből:
  • Hőmérő (ugye van egy belső hőszenzorunk. Nem túl pontos, de akár kalibrálhatjuk is)
  • 3 digites DVM panelméter (egyszerre kettő is)
  • Saját tápfeszültség mérés
Persze impulzust is tudunk számlálni
Ha ezt még megfejeljük valami időalappal, akkor a frekvencia, periódusidő, impulzusszélesség, kitöltési tényező is szóba jöhet.
Kezd egy igen széleskörben használható dolog körvonalazódni. Ráadásul a fenti két tok befér a LED kijelzők lábai közé, csak a miniatűr nyomógombok foglalnak minimális plusz helyet.

Project elindítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.